Ψυχό-Φαρμάκο-Γενετική: Μια νέα ελπίδα ή μια κατάρα;

Ίσως να έχετε διαβάσει το έργο του Aldous Huxley “Brave New World” (“Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος”) ή να έχετε δει την ομώνυμη ταινία. . .

Αν σας τρομάζει το ενδεχόμενο ενός τέτοιου «τέλειου κόσμου», όπου η ελευθερία έχει πάει περίπατο στο βωμό μιας «ιδανικής» κοινωνίας αποτελούμενης από ανθρώπους – ρομπότ, προϊόντα μιας ευγονικής επιστήμης, τότε τρομάξτε και με το ενδεχόμενο μιας ανάλογης κοινωνίας που υπόσχεται η επιστημονική μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ενδεχόμενο – κατά τα φαινόμενα – καθόλου μακρινό !

Η νευρολογία είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας της μελέτης πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στις χαοτικές και περίπλοκες λειτουργίες του. Μελέτη που ισοδυναμεί με το ταξίδι του Θησέα στο Λαβύρινθο. Την τελευταία δεκαετία λοιπόν, οι επιστήμονες ψάχνουν εναγωνίως το «μίτο της Αριάδνης» για να αποκαλύψουν τα μυστικά αυτού του λαβυρίνθου, χρηματοδοτούμενοι αδρά από τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και από τις κυβερνήσεις. Στόχος;

‘Oχι μόνο η ανακάλυψη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκέφαλου, αλλά και η δυνατότητα του ελέγχου και της παρέμβασης στις λειτουργίες του.

Κι όλα αυτά όταν, στις δυτικού τύπου κοινωνίες, αρχίζουν να ακμάζουν ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer. Σε τέτοιες περιπτώσεις αισιοδοξεί ότι μπορεί να συνεισφέρει η ανάπτυξη της μελέτης του εγκεφάλου.

‘Oμως μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για το γεγονός ότι η παρέμβαση του ανθρώπου πάνω σ’ αυτό το «άδυτο» της Φύσης, θα αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Ο λόγος της ανησυχίας είναι προφανής: καθετί που ανακάλυψε ο σύγχρονος άνθρωπος, το έστρεψε συνήθως εναντίον της ίδιας της ανθρωπότητας, ωθούμενος από εγωιστικά κίνητρα !

Αυτό που τώρα υπόσχονται οι επιστήμονες, είναι η δυνατότητα να παρέμβουν στη «διαμόρφωση» του ανθρώπινου εγκεφάλου, τόσο με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών, όσο και μέσω της Γενετικής. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεννηθεί η επιστήμη της Ψυχο-φαρμακο-γενετικής, η οποία υπόσχεται ένα πιο ποιοτικό ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μήπως όμως υπόσχεται και έναν … τεχνητό και ελεγχόμενο εγκέφαλο, υψώνοντας άλλο ένα τοίχο του πύργου της Βαβέλ που κτίζει η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία;

Είναι αλήθεια ότι είναι αναγκαία η έρευνα πάνω σε ασθένειες του ανθρώπινου εγκέφαλου, που περιμένουν θεραπεία εδώ και χρόνια, αλλά μήπως πρέπει να κατανοήσουμε ότι, κυρίως νοσεί ο τρόπος ζωής μας και τα σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, τα οποία παράγουν ανθρώπους αδιαμόρφωτους, χωρίς αξίες, ιδανικά και στόχους και γεμάτους ψυχολογικά και «νευρολογικά» προβλήματα;

Η ίδια η επιστημονική κοινότητα τρομάζει απ’ το γεγονός, ότι τα συμπεράσματα τέτοιων ερευνών θα επιτρέψουν την αλόγιστη χρήση μιας τεχνολογίας, η οποία θα προσπαθεί να διαμορφώσει συνειδήσεις μέσα από προφάσεις που αφορούν την καταστολή «ανυπότακτων» κρατουμένων ή «ατίθασων» μαθητών … για το «καλό» τους και το «καλό» του συνόλου !

Τρομάζει επίσης από την πιθανή χρήση αυτής της τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς. Και σύμφωνα με τα δεδομένα και τις επιδιώξεις των επιστημόνων αυτή η εποχή δεν φαίνεται να είναι και πολύ μακριά: μιλούν για τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια !

Ήδη οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Μόλις πριν λίγους μήνες, ένας αμερικανός επιστήμονας κατάφερε – κατά τα λεγόμενά του τουλάχιστον – να καταγράψει τις λειτουργίες μιας περιοχής του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα chip, εξέλιξη που μας πηγαίνει προς τη δημιουργία ενός σύγχρονου … Cyborg.

Και τότε τι θα γίνει ο φυσικός και αυθεντικός άνθρωπος; Ποια ηθική (ή βιοηθική) θα εμποδίσει τη διαμόρφωση ανθρώπων – ρομπότ πλήρως ελεγχόμενων και με προγραμματισμένους στόχους και ιδανικά; Ακούγεται τρομακτικό, φαίνεται εξωπραγματικό, αλλά έχει μια ισχυρή δόση – ανησυχητικής – αλήθειας !

No Comment

Comments are closed.