Η Παναγία των Βράχων

Έχετε ακούσει ποτέ για αυτόν τον πίνακα ? Είναι ένα έργο του Ντα Βίντσι το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα . Είναι ένας πανέμορφος πίνακας αλλά με κάποιες ιδιαίτερες προσεγγίσεις προς το θέμα του .

Κάποτε , κάποιες καλόγριες από την οργάνωση Αδελφότητα της Αμώμου Συλλήψεως , είχαν ζητήσει από τον Ντα Βίντσι να τους φτιάξει ένα πίνακα ενός τρίπτυχου που θα τοποθετούνταν στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στο Μιλάνο .

Δίνοντας τις συγκεκριμένες διαστάσεις στο Λεονάρντο καθώς και τα πρόσωπα που θα είχε το έργο .

Την Παρθένο Μαρία , τον Ιησού βρέφος , τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και τον Άγγελο Ουριήλ να βρίσκουν καταφύγιο σε μια σπηλιά .

Τελειώνοντας το έργο ο Ντα Βίντσι το παρέδωσε και οι καλόγριες έμεινα στην κυριολεξία με ανοιχτό το στόμα με το θέαμα που αντίκρυσαν .

O πίνακας απεικόνιζε την Παρθένο Μαρία ντυμένη με γαλάζιο μανδύα και καθισμένη με το χέρι της περασμένο γύρω από ένα μωρό που λογικά ήταν ο Ιησούς . Δίπλα της καθόταν ο Ουριήλ με ένα άλλο βρέφος που ήταν λογικά ο Ιωάννης ο Βαπτιστής .

To παράδοξο είναι ότι αντί να ευλογεί ο Ιησούς τον Ιωάννη γίνεται το αντίθετο και στην ουσία έτσι ο Ιησούς υποτασσόταν στην εξουσία του Ιωάννη . Το πιο περίεργο ακόμα είναι ότι η Παρθένος έχει σηκωμένο το ένα χέρι της σηκωμένο ψηλά πάνω από τον Ιωάννη του Βαπτιστή με μια απειλητική χειρονομία .

Τα δάκτυλά της θύμιζαν τα νύχια του αετού που κρατούσαν ένα αόρατο κεφάλι . Τέλος η πιο τρομαχτική σκηνή στον πίνακα είναι ότι ακριβώς κάτω από τα κυρτωμένα δάκτυλα της Παρθένου , ο Ουριήλ με την παλάμη του κάνει πως κόβει το αόρατο κεφάλι .

Βέβαια όλα αυτά εξόργισαν τις καλόγριες και ο Ντα Βίντσι αναγκάστηκε να κάνει έναν ακόμα πίνακα παρόμοιο με τον άλλο αλλά σε πιο ήπια μορφή από τη προηγούμενη που ονομάστηκε η Παρθένος των Βράχων , ο οποίος πίνακας σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου .

No Comment

Comments are closed.